Ik wens u veel personeel...
Deze spreekwoordelijke uitspraak heeft van origine een negatieve lading, maar vandaag de dag staat deze wens bij veel organisaties en bedrijven toch bovenaan het wensenlijstje! Zonder personeel zijn en worden de problemen voor velen alleen maar groter.
De economie floreert nog steeds, met als gevolg een toename van het aantal banen. Het Financieel Dagblad van 14 mei 2019 meldt (op basis van de laatste kwartaalcijfers van het CBS over de arbeidsmarkt) dat er meer mensen dan ooit van baan wisselden en het aantal vacatures nog nooit zo hoog is geweest.
Aan het eind van het eerste kwartaal kwam het aantal openstaande vacatures uit op 227.500. Dit zijn drie keer zoveel vacatures als in 2013.
Het lijkt erop dat de krapte op de arbeidsmarkt ook gevolgen heeft voor verdere groei van de economie.
Los van de tekorten op de arbeidsmarkt in bepaalde beroepen, veranderen ook de functies, worden er andere competenties gevraagd, verdwijnen er banen, terwijl er ook weer nieuwe banen ontstaan; digitalisering en andere technische ontwikkelingen zijn hier mede de oorzaak van.
Het personeelstekort is vrijwel overal zichtbaar, dagelijks lezen we berichten over de krapte op de arbeidsmarkt.
Was er een paar jaar geleden vooral vraag naar personeel in de technische sector en de ICT, tegenwoordig lijken er in veel meer sectoren personeelstekorten te zijn.
Werkgevers zijn vooral op zoek naar vakmensen: van hoveniers, glazenwassers, vrachtwagenchauffeurs, grondwerkers, stukadoors, ingenieurs, technici, tot mensen in de zorg e.a. kortom, op elk niveau is er behoefte aan personeel.
Hieronder een greep uit een aantal sectoren waar een nijpend tekort heerst aan gekwalificeerde mensen.
Bij sommige bedrijven komt het tekort niet ten goede aan de continuïteit en de bedrijfsvoering.
Energiebranche-, bouw- en installatiebedrijven
In elke vriendengroep is er wel iemand die, tijdens verjaardagen en andere festiviteiten, enthousiast kan vertellen over zijn geweldige zonnepanelendak en de voordelen hiervan.
Door de grote vraag naar zonnepanelen is er in de energiebranche nog meer behoefte aan vakkundige technici en installateurs.
Door de gunstige economie worden er ook meer woningen gebouwd, die uiteraard voorzien moeten worden van isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.
Er komt steeds meer werk bij dus schakelen sommige bedrijven arbeidsmigranten in of werken met statushouders, om zo voldoende personeel te kunnen inzetten. De vraag in deze sector zal dus alleen maar toenemen.
Transportsector
Wachtend bij de bushalte, gaat u ervan uit dat deze volgens de dienstregeling rijdt en u op tijd op het werk, school of andere afspraak aankomt. Het gebeurt echter steeds vaker dat busbedrijven deze dienstregeling moeten aanpassen, door een gebrek aan chauffeurs, waardoor weer boetes volgen voor die bedrijven.
Uit een onderzoek van de IRU (International Road Transport Union) blijkt dat één op de vijf chauffeur stoelen momenteel vacant is.
De tekorten zijn er zowel bij buschauffeurs als bij vrachtwagenchauffeurs en zullen naar verwachting in de loop van dit jaar verdubbelen, hetgeen uiteraard impact zal hebben op de bevoorrading van de verschillende organisaties en bedrijven.
Metaalsector en technische sector
Ondanks de stijgende arbeidsproductiviteit heeft de metaal- en technologische industrie moeite met het invullen van uitvoerende technische functies. Het aanbod aan goed geschoolde werknemers neemt snel af en het is lastig om bestaand personeel voor de organisatie te behouden. Door technologische ontwikkelingen, het gebrek aan jonge aanwas en de vergrijzing in de technische branche, is de verwachting dat het tekort de komende jaren alleen maar groter wordt, waarbij sommige bedrijven vrezen dat dit een negatief effect zal hebben op de concurrentiepositie van Nederland.
Om het tekort tegen te gaan, zetten veel metaalbedrijven arbeidsmigranten in om de moeilijk vervulbare vacatures in te vullen.
Het groeiend aantal moeilijk te vervullen vacatures leidt in de branche niet alleen tot toenemende werkdruk bij het huidige personeel, maar ook tot gemiste deadlines, werk dat blijft liggen en langere levertijden.
Horeca
Omdat het zo goed gaat met de economie, wordt er ook volop geld uitgegeven in de horeca. We gaan vaker uit eten, organiseren een feestje in dat nieuwe café in de stad, we vieren oma haar 90e verjaardag op een salonboot met uitgebreid buffet en de vrijdagmiddagborrel houden we niet meer in de kantine, maar in de plaatselijke kroeg. Nieuwe cafés en restaurants schieten als paddenstoelen uit de grond. De werkgelegenheid in de horeca groeide de afgelopen jaren van 350.000 banen in 2013 naar 430.000 banen in 2018. Zoveel nieuwe mensen opleiden en werven lijkt haast een onmogelijke taak?
Door het grote tekort aan personeel, sluiten tegenwoordig veel restaurants en cafés dan ook noodgedwongen hun deuren een extra dag, maar soms zelfs helemaal.
Zorg
Door de toename van het aantal ouderen en het feit dat er tijdens de crisis te weinig mensen zijn opgeleid in de zorg, is het personeelstekort nu op een hoogtepunt en brengt het de kwaliteit van de zorg in gevaar. Patiënten moeten bijvoorbeeld langer wachten op zorg, krijgen de verkeerde zorg of niet de zorg die ze gevraagd hebben.
Naast de roep om verpleegkundigen en verzorgenden in de ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, is er ook een grote vraag naar kraamverzorgsters.
Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 170.000 baby’s geboren en daar zijn dan 11.000 kraamverzorgsters voor nodig. Echter, telt Nederland er maar ca. 9.000 en dat aantal schijnt ook steeds meer af te nemen. Soms moet kraamzorg geweigerd worden, omdat er geen handjes zijn.
Onderwijs
Het lerarentekort komt elke dag weer terug en velen van ons voelen hier ook direct de pijn van. Op sommige scholen in het basisonderwijs heeft men een drastische regeling getroffen tegen het lerarentekort: de kinderen krijgen nog maar 4 dagen per week les. Er zijn gewoonweg te weinig leerkrachten.
Steeds vaker en op steeds meer scholen worden complete klassen naar huis gestuurd bij een gebrek aan leerkrachten en in de wintermaanden, als er een griepgolf heerst, is dat aantal nog groter. Op diverse PABO’s hebben studenten al een baan aangeboden gekregen, voordat de opleiding is afgerond.
Nieuwe cijfers van het ministerie van Onderwijs laten zien dat scholen moeilijk nieuwe leraren kunnen vinden. Zo waren er in het primair onderwijs het afgelopen schooljaar drie keer zoveel vacatures vergeleken met het schooljaar 2014/2015.
Kortom in veel sectoren is het vijf voor 12 en dus werk aan de winkel om die tekorten aan gekwalificeerde medewerkers tegen te gaan!
Heeft u een vacature openstaan?
Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken om de vacature spoedig gevuld te krijgen door een advertentie in een krant en/of online door ons te laten plaatsen.
Neem contact op via mail@vacatureindekrant.nl of bel ons op: 088 - 118 90003. We helpen u graag!
Bent u benieuwd wat voor soorten werkzoekenden er zijn in de markt? Lees hierover meer in het artikel: Soorten werkzoekenden